Waarom is dakonderhoud zo belangrijk?

Alles wat te maken heeft met het behouden van de kwaliteit van het dak valt onder dakonderhoud. Het dak moet één keer in de zoveel tijd onderhouden worden. Waarom dit zo is, lees je hier. 

Wat valt onder dakonderhoud? 

Dakonderhoud is een breed begrip wat niet eindigt bij de dakgoot. Om het dak te beschermen is het dan ook belangrijk dat je één keer in de zoveel tijd onderhoud uitvoert. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook een dakdekker inschakelen. 

  • Dakinspectie. Een dakinspectie wordt uitgevoerd door een dakdekker. Zei kijken naar mogelijke zwakke plekken en schade. 
  • Reinigen van dak. Vuil, mossen en andere beplanting kan veel schade veroorzaken op het dak. Dit komt omdat het water dan niet goed weg kan stromen. Door het dak te reinigen, met bijvoorbeeld een hogedrukspuit, kun je dit voorkomen. 
  • Schoonmaken dakgoten. Hetzelfde geldt voor dakgoten. Ook dan kan het water minder goed weglopen. 
  • Kleine reparaties. Door kleine scheurtjes of lekkages te verhelpen, soms zelfs preventief, kun je grotere schade voorkomen.  

Belang van dakonderhoud 

Dakonderhoud is niet alleen goed voor het dak, maar ook voor je portemonnee. Door preventief schade te herstellen kun je besparen op de grotere klussen. Hetzelfde geldt voor het reinigen van het dak. Hierdoor ga je plantgroei tegen. Lees hieronder over de gevolgen van te weinig onderhoud. 

Gevolgen van te weinig onderhoud

Een voorbeeld van een gevolg is waterschade. Dit is een direct gevolg van een lekkage wat kan ontstaan door schade, een ophoping van water of kapotte dakgoten. Waterschade kan vochtplekken op het plafond, schimmels en een muffe geur in huis veroorzaken. Daarnaast is het ook schadelijk voor je gezondheid. 

Een lekkage die niet snel genoeg is opgelost kan naast waterschade voor veel meer problemen zorgen. Deze lekkage kan er namelijk voor zorgen dat de dakconstructie wordt aangetast. Wanneer dit het geval is zal het gehele dak gerenoveerd moeten worden.