Afbeelding

Vochtbestrijding

In veel woningen zijn vochtproblemen een bekend probleem. Heeft u last van vocht in uw woning? Dan is het verstandig om snel actie te ondernemen en het vochtprobleem op te lossen! Als het probleem snel is opgelost voorkomt u schade in uw huis als houtrot, aangetast behang of stucwerk, ongedierte en schimmels. Hoe kunt u vochtproblemen voorkomen, en hoe lost u ze op? Wij vertellen u er wat over!

Hoe krijgt u vochtproblemen?

Vochtproblemen kunnen ontstaan door meerdere factoren. Vaak ontstaan vochtproblemen door neerslag, grondwater of lekkages. Dit zijn vaak de erge soorten vochtproblemen. Vochtproblemen kunnen ook ontstaan door waterdamp die mensen zelf produceren. Bij het koken, douchen en afwassen komt vaak veel waterdamp vrij. Als u niet goed ventileert, kunnen hierdoor vochtproblemen ontstaan.

Kunt u vochtproblemen voorkomen?

Er zijn verschillende manieren die u kunt toepassen om vochtproblemen te voorkomen. Zo is het erg belangrijk dat u uw huis goed ventileert. Door goede ventilatie komt er meer frisse lucht in uw huis en blijft de lucht in uw huis droger. Een droge lucht is beter voor uw gezondheid, geeft meer comfort en verminderd dus ook vochtproblemen! Ventileren kunt u doen door de ramen/deuren in uw huis open te zetten of een ventilatierooster aan te schaffen. Het is ook erg aan te raden om een goed ventilatiesysteem aan te schaffen in uw keuken of badkamer! Dit zorgt ervoor dat de waterdamp die u produceert gelijk wordt afgevoerd. Naast ventileren kunt u ook isolatie aanschaffen. Vooral kruipruimte isolatie is functioneel voor het bestrijden van vocht. Door het isoleren van uw kruipruimte voorkomt u optrekkend vocht in uw woning.

Soorten vochtbestrijding

Als u toch last heeft van vochtproblemen, is het belangrijk dat u snel actie onderneemt. Voor alle soorten vochtproblemen is een andere manier om deze te bestrijden. Voor het bestrijden van optrekkend vocht, kunt u bijvoorbeeld de muren laten injecteren. Hierbij wordt er een waterdichte vloeistof in uw muur gespoten die het optrekkende vocht tegenhoudt. Vochtproblemen aan de buitenkant van uw huis kunt u voorkomen door de muren te laten impregneren. Bij het impregneren van uw muren wordt er een impregnatievloeistof op uw muur aangebracht die uw muur waterdicht maakt, en beschermt tegen andere factoren als luchtvervuiling en zure regen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pvdv.be, specialist in vochtbestrijding en gevelwerken.

wc verstopt
Afbeelding

Verstopt riool

Een verstopt riool is natuurlijk nooit fijn. Vaak veroorzaakt het vieze luchtjes en u riskeert een overstroming of lek op de plaats van de verstopping. Verstopping is niet altijd te voorkomen maar er zijn wel een aantal dingen die u kunt doen om het in ieder geval de kans op verstopping sterk te verminderen.

Toilet

De oorzaak van toiletverstoppingen is vaak door het gebruik van te veel toiletpapier. Doordat het toiletpapier zich op een gegeven moment ophoopt ontstaat er een verstopping. U kunt verstoppingen hierdoor voorkomen door minder toiletpapier per keer te gebruiken. Een andere oorzaak van toiletverstoppingen is het doorspoelen van bijvoorbeeld maandverband, tampons of condooms. Denk eraan dat dit niet de bedoeling is van deze spullen! Spoel ze niet door maar gooi ze weg in de prullenbak.

Keuken

Verstoppingen in de keuken zijn ook een veelvoorkomend probleem. Vaak komt dit omdat mensen al snel de neiging hebben eten door het afvoerputje heen te spoelen. Het eten in de putjes zal zich op een gegevenmoment ophopen en zal zo een verstopping veroorzaken. Om dit soort verstoppingen te voorkomen, kunt u voor het afspoelen van de borden het best eerst de grootste resten van het bord afhalen met een keukenpapiertje en deze vervolgens weggooien. Nog een veelvoorkomende verstopping in keukens is een verstopping door vetophoping. Vet is vaak vloeibaar als u het wegspoelt, maar het zal in de afvoer stollen en vast komen te zitten. Spoelt u een keer wel per ongeluk vet weg? Spoel het dan goed weg met heet water.

Badkamer

In de badkamer komen vaak verstoppingen voor door het gevolg van vastzittende haren in het doucheputje. Haren hebben snel de neiging om zich vast te binden aan andere haren. Dit zorgt ervoor dat als er meerdere haren in het doucheputje komen dat het al snel een soort vangnet wordt wat nog meer soorten afval opvangt. Zo blijven ook zeepresten zitten en dit zorgt ervoor dat er nog minder water doorheen kan. Door regelmatig de haren uit het doucheputje te verwijderen voorkomt u een grote verstopping.

Regenafvoer

Vooral in de herfst komen er veel blaadjes en viezigheid in uw regengoten terecht. Dit hoopt zich na langere tijd op en dit veroorzaakt dat het water niet meer goed kan weglopen na een regenbui. Als u af en toe goed uw regengoten schoonmaakt kunt u een verstopping en daarmee ook gelijk lekkage voorkomen.

Rioleringsbedrijf inschakelen?

Heeft u zelf geprobeerd om de verstopping weg te halen, maar het blijft verstopt zitten? Dan is het verstandig om snel een bedrijf in te zetten die u vakkundig kan verder helpen. Bedrijven gespecialiseerd in verstoppingen hebben de goede apparatuur om verstoppingen te vinden en weg te halen. Rioleringsbedrijf Olden & Ordkamp is gespecialiseerd op het gebied van het ontstoppen van uw riool. Indien u een vakman zoekt kunnen wij u dit bedrijf aanbevelen. De snelle 24 uurservice in combinatie met vakkundigheid en scherpe tarieven maken Olden & Ordkamp tot een bedrijf waarop u aankunt. Niet alleen op het gebied van riooltechniek, maar ook bij (dak)lekkage en problematiek aan uw verwarmingsketel.